5 načina za jačanje imuniteta kod dece svaki dan

mojih 5 načina za jačanje imuniteta kod dece

Da li vaše dete stalno hvata prehlada, grip ili stomačni virus? U ovom tekstu vam pišem mojih 5 načina za jačanje imuniteta kod dece.

Jačanje imuniteta kod dece

Verujem da je u nekom periodu tvog roditeljskog staža bilo oklevanja da pošalješ svoje dete u vrtić ili školu iz razloga da slučajno ne „uhvati“ neki grip. Kada se dete prvi put nađe u kolektivu to je sasvim normalan i poželjan odgovor organizma jer se kroz te infekcije gradi imunitet.

Međutim, ako se ovo stalno ponavlja možeš preuzeti jednostavne mere svakog dana da ojačaš imunitet svog deteta. Ne kažem da moja deca nikad nisu bolesna, ali verujem da sam našla dobar način da nas sve poštedim virusnih invazija. Sada obrati pažnju jer ću podeliti sa tobom šta sam naučila.

U trenutku pisanja ovog teksta, moja starija ćerka ima nepune 3 a mlađa nepunu 1 godinu.

*Napomena: Ovaj tekst je isključivo informativne prirode i ne treba ga uzimati kao medicinski savet. Uvek se prvo obrati lekaru ukoliko imaš bilo kakve nedoumice oko vitamina i suplemenata pre nego što ih daš svom detetu.

1. Ulje iz jetre bakalara

Sigurna sam da znaš za riblje ulje ali ovo nije to. Kada uzimamo riblje ulje, dobijamo samo EPA i DHA omega 3 masne kiseline. Ulje iz jetre bakalara takođe sadrži EPA i DHA, ali još bitnije – ima savršenu razmeru vitamina A i vitamina D zajedno, a oni su posebno bitni za decu, bebe i trudnice. Evo zašto su vitamini A i D toliko značajni:

Vitamin A potpomaže sluznice, a posebno sluznice sinusa i respiratornog trakta. Ovo je vitamin koji zapravo pomaže da se odupremo patogenima. Takođe, održava grudnu žlezdu koja je u princupu kamp za obuku naših belih krvnih zrnaca. I na kraju, smanjuje rizik za tuberkulozu i podržava čitav disajni sistem, počevši od sinusa, grla, pa sve do pluća.

Vitamin D je čak važniji od vitamina A. Ako imamo manjak vitamina D, mnogo više smo podložniji virusima i infekcijama. Razlog tome je što je vitamin D imuno modulator, na neki način reguliše i kontroliše imuni sistem. Deluje kao hormon u telu i svaka pojedinačna imunološka ćelija ima receptore za vitamin D. Odličan je za alergije, astmu, viruse, prehlade i grip.

Gde se može nabaviti? Mi trenutno koristimo ovo porodično pakovanje norveškog brenda Biopharma koje smo naručili na sajtu njihovog distributera za Srbiju, ali ono nije devičansko. Ukoliko znaš gde mogu da nabavim devičansko ulje iz jetre bakalara, javi mi.

Kako ga konzumiraju moja deca? Julija uzima po 1/2 kašike ulja uz obrok svaki dan, dok Jasni dajem otpr. 1/4 kaščice.

2. Nutritivni kvasac

Nutritivni kvasac je bogat vitaminima B grupe koji imaju puno prednosti, naročito kada se konzumiraju u njihovom prirodnom obliku. B1 smanjuje stres i povećava energiju, B2 i B3 su dobri za varenje, kožu, kosu i nokte, a B6 je od suštinskog značaja za mitohondrije da bi pravile energiju.

Pored vitamina B grupe, bogat je i mineralima (kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, hromom, selenom, cinkom i svim drugim vrstama minerala koji zapravo pomažu na različite načine), amino kiselinama, vlaknima, itd.

Gde se može nabaviti? Kupujemo organski nutritivni kvasac u Bio špajz prodavnicama zdrave hrane.

Kako ga konzumiraju moja deca? Julija uzima 1 kaščicu dnevno uz obrok i obožava ga. Ima sirast ukus sa blagom notom piva pa se može posipati preko salata i koristiti za pripremu jela.

3. Vitamin C

Vitamin C je verovatno najsnažniji vitamin za jačanje imuniteta kod dece koji pomaže u odbrani od virusnih invazija.

Odlični izvori vitamina C: kiseli kupus, paprika, lisnati zeleniš i limun

Zašto sok od pomorandže nije dobar izvor vitamina C? Sok od pomorandže je potpuno pasterizovan. On je na neki način „mrtav“ proizvod jer toplota ubija vitamin C. Takođe, sadrži puno glukoze. Na kraju, sok od pomorandže nema vitamin C u sebi, osim ako ga ne dodaju naknadno u njegovoj sintetičkoj verziji.

Da li je sveže ceđeni sok od pomorandže dobar izvor vitamina C? Unosom ceđenog soka od pomorandže ćeš dobiti malo vitamina C ali ne onoliko koliko misliš. Ali, s njim dobijaš i sav šećer a jedna stvar koja će aktivirati viruse je ishrana sa visokim unosom šećera. (Na svom blogu delim isključivo recepte bez šećera, baci pogled)

Kako ga konzumiraju moja deca? Kao i svako dete, Julija je probirljiva sa hranom i zeleno lisnato povrće trenutno nije na listi njenih omiljenih jela. Ipak, uspevam da provučem sjajan vitamin C u njenu ishranu kroz svežu papriku i vodu sa limunom.

4. Cink

Cink je takođe veoma koristan u borbi protiv virusa i prehlada. Verovali ili ne, deca često imaju nedostatak cinka – pogotovu bebe. Ukoliko si trudna ili planiraš trudnoću, preporuka je uzimati cink. Takođe, ako dojiš, uzimanjem cinka ćeš znatno poboljšati imunitet svog deteta.

Odlični izvori cinka: junetina, seme bundeve, ostrige i krabe

Kako ga konzumiraju moja deca? Julija svaki dan uzima malo semena bundeve, dok junetinu jede par puta nedeljno.

5. Selen

Selen je fascinantan mali mineral koji je uključen u neke jedinstvene stvari u organizmu. On je koenzim, tj. pomoćni enzim u oko 25 različitih proteina i vrlo je moćan antioksidant.

Nedostatak selena u organizmu može stvoriti puno problema, ali i toksičnost selena takođe. Konzumiraj selen iz hrane i suplemenata samo u određenim količinama.

Odlični izvori selena: brazilski orah, tunjevina, sardina, losos, meso, iznutrice i jaja

Kako ga konzumiraju moja deca? Julija svaki dan pojede po 2 brazilska oraha. Zajedno sa Jasnom jaja i meso jedu skoro svaki dan a ribu jednom nedeljno.

Jačanje imuniteta kod beba

Moja mlađa ćerka Jasna je još uvek beba i zato mnoge navedene stvari ne može sama da konzumira. Međutim, s obzirom da je dojim, jačam njen imunitet tako što ja konzumiram navedene vitamine svaki dan a ona ih dobija kroz moje mleko.

Zašto ne treba koristiti sintetičke vitamine?

Ako ti je doktor prepisao vitamin koji se kupuje u apoteci znaj da se radi o sintetičkom vitaminu. Sintetički vitamini su veštački vitamini napravljeni od nafte koji se sintetišu da bi bili isti kao prirodni molekuli.

Međutim, ono što je sporno je to da u prirodi ništa ne postoji u tim frakcijskim delovima vitamina. U prirodi uvek postoji ceo kompleks vitamina, i to ne u velikim količinama već veoma malim. Iako postoje sintetički vitamini visoke potencije, razlog zašto je tvoj urin tako žut je taj što ga izbacuješ, jer je gotovo toksičan za tvoje telo.

Sintetički vitamini iscrpljuju iz tebe ostale povezane delove koji normalno dolaze sa tim prirodnim vitaminskim kompleksom. Kada dođe do tih nedostataka, možeš iskusiti nuspojave poput krvarenja desni ili varikoznih vena. Jedina korist sintetičkih vitamina može doći iz kratkotrajne upotrebe, nešto kao detoks, ali to je to. Nikada ih ne bi trebalo uzimati dugotrajno.

Šta je alternativa sintetičkim vitaminima? Fokusiraj se na vitamine koji dolaze u njihovom celom kompleksu konzumiranjem nutritivno bogate hrane, poput gorenavedene.

Izvori

What To Do For „Normal“ Childhood Infections
7 Benefits of Nutritional Yeast
Orange Juice is NOT Healthy
How to Stop a Cold at the First Sign
Importance of Zinc for the Immune System
The Amazing Selenium Trace Mineral
Are Your Vitamins Made From Petroleum?


Ukoliko ti je ovaj tekst bio koristan podeli ga sa nekim kome može pomoći.

Na koji način ti jačaš imunitet svoje dece?

Podržite moj blog i podelite ovaj tekst:

Comments

4 реаговања на на „5 načina za jačanje imuniteta kod dece svaki dan“

 1. Drago mi je sto ste naveli dojenje jer imam utisak da se mnogo mama po porodjaju previse opusti, ne razmisljajuci da od njihovog tela zavisi i dalje zdravlje deteta

  1. Ćao Lejla,

   Hvala na podršci! Zaista smatram da je dojenje važan deo jačanja imuniteta kod beba i uvek sam se trudila da kroz svoju ishranu obezbedim potrebne nutrijente kako bih pružila najbolju podršku i zdravlje svojoj bebi.

   Slažemo se, roditeljstvo donosi odgovornosti koje zahtevaju kontinuiranu brigu o sopstvenom zdravlju, što direktno utiče na zdravlje deteta ✨.

   Pozdrav,
   Anđela

 2. Divan tekst! Svaka ti čast! 😊❤️

  1. Hvala Irina! Drago mi je da ti se sviđa 🌞

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *