Категорије
Majčinstvo

Ekcem i naš savršen saveznik u olakšavanju simptoma

Podržite moj blog i podelite ovaj tekst:

Mojoj starijoj ćerki Juliji se javio ekcem u prvim mesecima života i trebalo nam je više od godinu dana da pronađemo rešenje.

Ukoliko ti ili tvoje dete imate problem sa istim predlažem da nastaviš sa čitanjem ne bi li ste mnogo brže i uspešnije tretirali ovu dosadnu i upornu napast.

Navela sam šta smo sve probali, šta smo usput naučili i najzad – kako smo uspeli da zalečimo iritiranu kožu.

Napomena: molim te uzmi u obzir da nisam nikakav „dr mr“ niti stručnjak iz ove oblasti; pišem isključivo o iskustvu koje sam imala sa svojim detetom, određenim proizvodima i zaključcima koje sam donela na osnovu svog istraživanja o problematici.

Šta je ekcem?

Na internetu sam došla do sledećih informacija

Ekcem je grupa stanja koja uzrokuju upalu kože. Uzročnik je svraba, crvenila, suve, pa čak i ispucale kože i može se pojaviti na bilo kom delu tela.

Atopijski dermatitis je najčešći od svih vrsta ekcema i predstavlja hroničan problem za mnoge ljude. Najčešće se javlja kod beba, dok ga mnoga deca prerastu u detinjstvu.

Trenutno nije poznato šta je pravi uzrok ekcema ali postoje tvrdnje da je uzrokovan kombinacijom faktora koji uključuju genetiku, abnormalnu funkciju imunog sistema, životnu sredinu, aktivnosti koje mogu uzrokovati da koža bude osetljivija i defekti barijere kože koji dopuštaju da vlaga izlazi a bakterije ulaze.

Okidači

Okidači ekcema variraju od osobe do osobe. Najčešće su to određene namirnice, kozmetika, produženo izlaganje vodi i pad imunog sistema. Oni nisu uzročnici ekcema već samo njegovog ispoljavanja na koži.

Julijino stanje

Problem se javio kada je imala oko 3 meseca i ispoljio se na nogama, tačnije na zadnjoj loži, pregibima kolena i listovima u vidu crvenila. Ti delovi su bili izuzetno suvi i svrbeli su je.

Kako smo pokušali da rešimo ekcem

Prvo smo se obratili njenom pedijatru. Doktorka nam je objasnila da je kod nje to genetski jer je Miloš imao isti problem u detinjstvu. Savetovala nam je da zaobiđemo kortikosteroide i probamo emolijentne kreme.

Od tog trenutka kreće naša duga potraga za kremom koja će joj rešiti problem. U nastavku ti navodim šta smo sve probali ali nam nije dalo željene rezultate.

Emolijentne kreme

Ove tri kreme su maltene iste – što po sastavu, što po rezultatu koji daju, pa i po cenovnom rangu. Mazali smo ih 2-3 puta dnevno na iritirane delove kože i jedino što bismo dobili time je da koža na tom mestu nije bila suva na dodir i rekla bih da je bio smanjen svrab.

Dakle, crvenilo je i dalje bilo tu i nije se povlačilo nedeljama.

Kasnije sam saznala za nemački sajt codecheck.info koji potrošačima pokazuje sporne sastojke u kozmetici i hrani i objašnjava na koji način su štetni. Kada sam tu proverila navedene kreme bilo mi je jasno zašto su imale efekat kakav su imale i nisu dugoročno rešile problem na koži.

Klikni na gorenavedene nazive krema da vidiš šta je sporno kod njih.

Jedan od sastojaka koji ove kreme dele (a nalazi se i u mnogoj drugoj kozmetici, kremicama i pelenama za bebe) jeste Paraffinum Liquidum – parafinsko ulje. Njegova funkcija je da kožu učini mekanom i glatkom, ali to čini samo na površinskom sloju.

No, ono što je meni skrenulo pažnju jeste da postoje naučni radovi koji supstance iz mineralnih ulja, poput parafinskog, sumnjiče za uzrokovanje raka. Ok, nisam paranoična, razumem da mnogi koriste kozmetiku sa ovim sastojkom i da im „nije ništa“, ali ja sam izabrala da je ne koristim.

Svakako, ukoliko je ova informacija probudila crva u tebi nemoj meni verovati na reč već sprovedi svoju istragu. Kako ja nisam stručnjak za ovu temu mogu te samo uputiti na gorenavedeni sajt (ili istoimenu aplikaciju ukoliko je dostupna u tvom Store-u) gde možeš proveriti sastojke iz kozmetike koju nanosiš na svoju kožu.

Prirodne kreme

  • Melem za ekcem iz manastira Ravanica
  • Freebaby ekcem elixir

Razočarana prethodnim iskustvom, želela sam da probam prirodna rešenja. Ove dve kreme imaju odličan sastav ali jednostavno nisu dale tako dobre rezultate kao naredna krema. Priznajem da sam postajala nestrpljiva.

Newsletter

Pridružite se „Pidžama mama udobnoj suboti“ i budite deo ekskluzivnog newslettera sa novostima sa bloga i nedeljnom temom koja je rezervisana samo za pretplatnike.

Inspirišite se i otkrijte zdrave navike koje će učiniti vašu subotu još udobnijom!

*možete se odjaviti u bilo kom trenutku

Kako smo uspeli da rešimo ekcem

Smanjili smo okidače

Primetila sam da bi Julijina koža odreagovala nakon konzumiranja citrusa i paradajza, prilikom pada imunog sistema i kao posledica čestog pranja vodom.

Prema tome, navedene stvari smo smanjili ali ih nismo potpuno isključili.

Od rođenja smo je prali pri svakom presvlačenju i pritom joj kvasili i noge, pa verujem da je to dodatno iritiralo njenu osetljivu kožu.

Iako nisam veliki ljubitelj vlažnih maramica, sprovela sam test od nedelju dana gde sam pranje zamenila korišćenjem vlažnih maramica i vrlo brzo sam uočila da se crvenilo povlači. To me je ohrabrilo pa sam nastavila da ih koristim jer nije imala nikakve iritacije.

U pitanju su babylove sensitive vlažne maramice iz dm-a, a alternativa može biti korišćenje onih maramica koje sadrže 99% vode ili pamučnih tufera za bebe koji bi se nakvasili vodom.

Pronašli smo negujuću kremu

Taj savršen saveznik iz naslova ovog teksta je Alverde baby krema sa ši puterom i kamilicom (klikni naziv da vidiš sastojke).

U slučaju da ne znaš, Alverde je dm-ov brend sertifikovane prirodne kozmetike.

Namazala bih je uveče pred spavanje i do jutra bih zatekla potpuno zaceljenu kožu. Toliko je nežna! Za ozbiljnije ranice bih je mazala 2-3 noći zaredom i to je bilo to.

Rešivši problem, nastavila sam da joj je mažem na lice i telo svaki put nakon kupanja (a to je 2x nedeljno) i ranice se više nisu vraćale.

Interesantno je da mlađa ćerka nikad nije imala problem sa ekcemom a od prvog dana je mažem nakon kupanja i perem je kad je presvlačim.

Saznala sam da su i mnogi drugi imali uspeha korišćenjem ove kreme za ekcem i generalno problem isušene kože. Sad je mažem i kad se pojavi bilo kakva iritacija na koži zbog njenog negujućeg i umirujućeg dejstva.

Inače, cena joj je 255 din.


Kako se ti boriš protiv ekcema?

Podržite moj blog i podelite ovaj tekst:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *