Priprema za porođaj: kako sam strah pretvorila u radost

Ovako je izgledala moja priprema za porođaj i donela mi je predivno iskustvo, oba puta. Da li si i ti štreber ili improvizator?

Da li se osećate nesigurno, uznemireno i uplašeno kada pomislite na porođaj? I ja sam bila u vašoj koži.

Na početku trudnoće ni ne razmišljate o tome, ali kako stomak postaje sve veći i teži shvatate da se bliži. I koliko god se radovale da upoznate to malo biće, ipak biste još malo da odložite taj dan.

Ja sam izabrala da se suočim sa svojim strahom i to mi je donelo dva prelepa iskustva sa porođaja. Oba su bila prirodna i bez epidurala.

Sve zasluge za takvo pozitivno iskustvo pripisujem dobroj informisanosti. U nastavku delim sa vama kako je izgledala moja priprema za porođaj.

Strah je produžena senka neznanja.

Arnold H. Glazgov

Moj strah od porođaja je bio strah od bola i strah od nepoznatog. Jedna od popularnih metoda obezboljavanja porođaja danas je epiduralna anestezija. Ali nakon informisanja o njoj shvatila sam da nije za mene.

Nemojte me shvatiti pogrešno, nisam sadista. Jednostavno sam se kroz trudnoću uverila za šta je sve moje telo sposobno i da je „dizajnirano“ da rađa.

Koncept da ne osećam ništa, da imam kateter u kičmenom stubu i da, kao i sa svakom anestezijom, postoje rizici (doduše mali) doživljavam neprirodno. Komplikovano. Suvišno.

Ali, to je samo moja predstava o porođaju. Svako treba da donese svoj izbor sa kojim će se osećati lagodno. Ja se nijednog trenutka nisam pokajala za svoju odluku.

Međutim, takav moj stav je podrazumevao da moram bolje da se upoznam sa onim što me čeka na porođaju ne bih li eliminisala bar strah od nepoznatog. To je upravo ono što sam uradila, ne sluteći da ću time „ubiti dve muve jednim udarcem“.

Ovo je moja priprema za porođaj u 2 koraka kojom sam se oslobodila svih strahova.

1. Psihofizička priprema za porođaj

Informacije

Ja sam ovaj kurs pohađala u mom Domu zdravlja na Novom Beogradu, ali postoje i druge škole za trudnice (raspitaj se/izguglaj).

Kreće se od 28. nedelje trudnoće i potrebno je da donesete potvrdu od svog izabranog ginekologa iz Doma zdravlja u kojoj se navodi da li se preporučuje praćenje celokupnog kursa ili ne (objasniću).

Priprema se održava jednom nedeljno u trajanju od 1 h i predavači su med. sestre. Kurs je besplatan a od „opreme“ sa sobom nosite peškir.

O čemu se radi?

Kao što i sam naziv kaže, kurs se sastoji iz psihičke i fizičke pripreme i vežbi disanja.

Psihička priprema se sprovodi kroz upoznavanje trudnice sa fazama porođaja i kako da se ponaša u svakoj od njih, dok se fizička priprema realizuje kroz vežbe prilagođene trudnicama.

U mom Domu zdravlja su se smenjivale – jedne nedelje bismo imali psihičku a sledeće nedelje fizičku pripremu. Ukoliko postoji neka prepreka za izvođenje vežbi, vaš ginekolog će to navesti u gorepomenutoj potvrdi.

Ja sam u obe trudnoće bebu nosila nisko pa mi je savetovano da preskočim vežbe, što sam i uradila.

Kako mi je pomogla?

Na ovim časovima sam naučila:

  • koji su to znaci da porođaj kreće
  • kako da reagujem na svaki od njih
  • kada je trenutak da krenem u porodilište
  • šta bi trebalo da spakujem u torbu za porodilište
  • koja procedura me tamo čeka
  • koje su faze porođaja
  • kroz šta moje telo prolazi u svakoj od njih
  • itd itd.

Možda ste pomislile „ok, to ću pročitati jednom i dovoljno mi je, ne moram da idem na kurs“. Ali poenta je u sledećem:

Samim tim što sam istu tu priču o porođaju slušala iznova i iznova, imala sam dovoljno vremena da mi se sve slegne u glavi i da budem psihički spremna jer sam imala vrlo dobru predstavu o tome šta me čeka (pogotovu drugi put).

Pritom, možete da pitate sve što vam padne na pamet i da čujete iskustva drugih polaznica višerotki.

Kada bi me pitale šta mi je najviše značilo na ovoj pripremi rekla bih vam da su to vežbe disanja.

Ukratko, to su tehnike disanja tokom porođaja koje su prvenstveno značajne za bebu jer joj pospešuju dotok kiseonika koji joj je tad uskraćen, dok vama olakšavaju kontrakcije.

Zaista nisu teške, brzo ćete ih savladati, a mnogo će vam značiti! Čak i ako se opredelite za epidural, preporučuje se disanje jer pomaže bebi.

Imam i jednu priču da podelim sa vama na temu toga koliko disanje znači.

Naime, cimerka sa kojom sam delila sobu na patologiji se zadesila u istoj porođajnoj sali sa mnom. Porođaj nam je napredovao istim tempom ali ona je osećala bolne kontrakcije i teško ih je podnosila. Videvši kako sam ja mirna i pribrana, zamolila me je da joj pokažem kako pravilno da diše kroz kontrakciju. Kratko sam joj demonstrirala, ona je primenila i momentalno joj je bilo lakše. Između kontrakcija mi se zahvaljivala.

Druga izuzetno korisna stvar koju sam naučila je napinjanje.

To je definitivno najuzbudljiviji deo porođaja i s obzirom da je poželjno da traje što kraće, poznavanje tehnike napinjanja će najviše pomoći bebi ali i vama.

Na pripremi će vam sve lepo demonstrirati i objasniti, najčešće sa jednom od trudnica kojoj se primakao termin.

2. Knjiga „Bezbolni porođaj“

Informacije

Na ovaj naslov sam naišla na jednom forumu gde je tema bila upravo priprema za porođaj i vrlo me je zaintrigirao. Autori su B. Milošević i R. Prica i knjiga je napisana 1959. godine.

„Bezbolni porođaj“ u PDF formatu možete preuzeti ovde. Ja sam je prebacila na Kindle uređaj i oba puta sam krenula da je čitam ulaskom u 7. mesec trudnoće.

O čemu se radi?

Knjiga čitaoca edukuje o poreklu porođajnog bola i načinu sprovođenja bezbolnog porođaja bez primene medikamenata, takozvanom psihoprofilaktičkom metodu, koji se uspešno primenjuje u svetu i koji je hiljadama žena omogućio da se porode bez bola.

Naučnici koji se bave ovom temom zastupaju pristup da bi porođaj, kao jedan fiziološki akt, morao biti bezbolan i da je jedan od uzroka porođajnih bolova i patnji strah.

"Ali strah stvara i fizičku napetost, na prvom mestu napetost svih naših mišića. Ta mišićna napetost javlja se i u mišićima grlića materice, koji su zbog toga stegnuti, tako da u takvom stanju sprečavaju prolazak deteta iz materice u porođajni kanal kad počinje istiskivanje deteta. To stezanje mišićnih vlakana grlića materice, njihova kontraktura, uzrok je bolova. Prema tome, ako se uklone strah i napetost mišića, nestaće i bolova."

— Isečak iz knjige "Bezbolni porođaj"

U prvom delu knjige su izneta teorijska objašnjenja bezbolnog porođaja kroz delatnost centralnog nervnog sistema i uslovnih refleksa. Autori su se potrudili da ovu problematiku na uprošćen način približe nestručnim licima.

Naglašeno je da ovaj deo možete preskočiti ukoliko je otežano razumevanje ali meni je bio vrlo interesantan!

Najzad, u drugom delu knjige se dolazi do tehnika za obezboljavanje porođaja. Verujem da vas to i najviše zanima – kako ne osetiti bol. Odgovor je uz tehnike disanja, opuštenost, tj. omlitavljenost svih mišića i prisutnost, tj. aktivno ućešće žene u porođaju.

Kako mi je pomogla?

Mogla bih sada do sutra da se raspišem ali ukratko: dala mi je sve odgovore i mnogo više! Naučila me je da se porađam.

Potpuno se poklapa sa pričom sa kursa za trudnice ali je mnogo detaljnija i nudi više informacija. Čitajući ovu knjigu rasteretila sam se straha od porođaja. Razumela sam poreklo porođajnog bola i uspešno primenila tehnike za bezbolni porođaj.

Možda će zvučati blesavo, ali ja sam je kao štreber iščitavala pred porođaj, i prvi i drugi put. Dajte ovoj knjizi šansu i uveravam vas da će taj strah prerasti u radost!


Kako je izgledala vaša priprema za porođaj?

Podržite moj blog i podelite ovaj tekst:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *