Категорије
Zdrave navike

Vodič za planiranje obroka u 4 jednostavna koraka

Većina porodica troši više na hranu nego na bilo šta drugo. Jednostavan način da prepoloviš tvoj trošak na hranu je … planiranje obroka! U ovom vodiču ću te naučiti kako.

Planiranje obroka možda zvuči komplikovano i zastrašujuće, ali zaista nije tako teško kad stekneš naviku da to radiš na nedeljnom nivou. Evo mojih super jednostavnih koraka do planiranja obroka, tako da možeš stvoriti zdrave i domaće obroke za svoju porodicu i istovremeno uštedeti novac!

Zašto volim planiranje obroka?

Pre nego što podelim svoj metod planiranja sa tobom, želim da ti ukažem na neke prednosti planiranja obroka. Ovo su moje omiljene:

 • manje stresa – volim da kuvam, ali kada sam ograničena vremenom i namirnicama, pa još treba da improvizujem obrok od istih, kuvanje prestaje da mi bude uživanje; uz plan, moj fokus je isključivo na pripremi ukusnog obroka;
 • raznovrsnija ishrana – u toku sedmice u obroke volim da uvrstim nekoliko vrsta mesa, sezonske namirnice, kao i posna jela ali tako da se recepti ne ponavljaju iz nedelje u nedelju;
 • zdravija ishrana – planiranjem ne dovodim sebe i svoje ukućane u situaciju da posegnemo za nečim nezdravim jer nismo imali bolji izbor;
 • isprobavanje novih recepata – svi oni recepti koje sam sačuvala da probam dobijaju priliku za svoju premijeru;
 • nema ukvarene hrane – namirnice koje su pri kraju ili pri isteku roka prve planiram kako da iskoristim za pripremu obroka;
 • uvid u budžet – stekla sam vrlo dobru predstavu koliko trošimo na hranu na nedeljnom nivou, pa u zavisnosti od okolnosti mogu da manipulišem tim iznosom gore-dole.

Šta mi je nephodno za planiranje obroka?

Kako bih sebi maksimalno pojednostavila proces planiranja, ideje za obroke crpim iz svoje kolekcije recepata. Tokom godina sam skupila solidan broj recepata – što od mame, što sa interneta, što iz kuvara – i sve ih zajedno čuvam na jednom mestu kao svoju kolekciju recepata.

Odnedavno je to mesto aplikacija Trello (pogledaj moje korak po korak uputstvo za planiranje obroka u Trellu), ali to može biti i bilo koja druga aplikacija koja je tebi bliska, kao npr. Notes, OneNote, Evernote, Google Keep, i sl.

Jasno je da preferiram digitalni oblik, ali ako nisi fan – sveska sa receptima je skroz validan izbor. Ali priznaj koliko je strava kada imaš svoje omiljene recepte sa sobom uvek i svuda … Pogledaj recepte koje sam objavila na blogu.

Koje obroke planiram?

Obroci koje planiram su doručak i ručak, dok za večeru uglavnom jedemo ostatke. Imam posebnu policu u frižideru samo za takvu hranu koja treba prva da se potroši.

Kad planiram obroke?

Najviše mi odgovara da planiram obroke jednom nedeljno i trudim se da to uvek bude istim danom. Taj dan je sreda jer četvrtkom obavljam nabavku a petkom spremam obroke za vikend.

Probala sam i planiranje obroka za ceo mesec, ali mana ovom pristupu mi je što nemam najbolji uvid kojim namirnicama ću raspolagati na kraju jedne nedelje pa ih najčešće ne iskoristim najbolje u narednoj.

Kako planiram obroke?

Najzad stižemo do praktičnog dela! Sledi ova 4 jednostavna koraka i vrlo brzo ćeš planiranje obroka svrstati u svoje veštine:

1. Skeniram čime već raspolažem

Ovo je prvi korak planiranja koji podrazumeva da brzo preletim okom sadržaj frižidera, zamrzivača i ostave. Najviše se fokusiram na frižider jer se ta hrana najbrže ukvari. U zamrzivaču često čuvam meso, neka kuvana jela koja mogu da iskoristim za obrok i povrće. U ostavi možda naletim na konzervu tune ili tofu.

Zabeležim namirnice koje su pri isteku, koje mogu da iskoristim za pripremu jela ili koje jednostavno zauzimaju mnogo mesta. Naravno da ne zapisujem svaku namirnicu koju imam – tipa senf, tamari sos, maslinovo ulje, so, biber i sl. To bi bilo suludo. Takve namirnice podrazumevam da uvek imam.

P.S. Ovo je idealna prilika za čišćenje frižidera.

2. Isplaniram doručak za svaki dan u nedelji

Prvo se bavim doručkom jer je jednostavniji i daje mi dobar zalet za ostatak planiranja. U našem domu su to brze varijacije obroka sa jajima uz priloge ili posni obroci sredom i petkom. Idem redom dan po dan i zapisujem. Koristim recepte iz svoje kolekcije i trudim se da ih ne ponavljam često.

3. Isplaniram ručak za svaki dan u nedelji

Zatim pređem na planiranje ručka. Ovde su mogućnosti beskonačne pa uz kolekciju recepata kombinujem nekoliko smernica koje mi olakšavaju proces izbora. Planiram obroke na osnovu:

 • kalendara – imam u vidu sve obaveze u toku nedelje koje mogu uticati na naše obroke; npr. kada Miloš ne ruča kod kuće spremiću manje, ako dobar deo dana nećemo biti kod kuće, ješćemo van, itd;
 • raspoloživog vremena – ako mi je unapred poznato da neću imati mnogo vremena za pripremu ručka, izabraću jelo koje se brzo sprema;
 • tematskih dana – sreda i petak su posni dani u našem domu, a za ostatak nedelje su teme piletina, junetina, svinjetina ili riba i eventualno dan bez mesa;
 • zaliha namirnica – kreiram obroke na osnovu namirnica kojima već raspolažem kako bih smanjila otpad i trošak; ako se sećaš, njih beležim na samom početku procesa planiranja;
 • sezonskih namirnica – sezonsko voće i povrće je najsvežije, najukusnije i najpovoljnije i trudim se da ga redovno uvrstim u svoj meni; koje namirnice su u sezoni pratim ovde;
 • metoda pripreme – za vikend planiram jela koja se spremaju u krčku dok povremeno odvojim 2h da skuvam obroke za celu nedelju i tad volim istovremeno da kombinujem šporet, rernu i krčka pa biram jela koja odgovaraju tim načinima pripreme kako bih najbolje iskoristila vreme;
 • budžeta – ovde već ima raznih taktika koje primenjujem, od kreiranja obroka od namirnica koje su na akciji, ili od sezonskih namirnica, jeftinijih komada mesa do pripreme jednostavnih obroka koji ne zahtevaju mnogo sastojaka;

4. Odradim nabavku

Kad dodelim ručak svakom danu u nedelji, spremna sam za poslednji korak, a to je nabavka. Preferiram da je obavljam jednom nedeljno ali napraviću izuzetak kada želim da koristim sveže meso ili imam iznenadne goste.

Po definisanju nedeljnog menija, hranu poručujem online. Dodajem namirnice koje su mi potrebne u korpu, tu se nađu i neki proizvodi za domaćinstvo, biram dan i vreme za isporuku i naručujem ih na kućnu adresu.

Online kupovina je moj omiljeni način kupovine, ali nije uvek sve dostupno online ili na jednom mestu. Ono što ja radim je da četvrtkom ujutru obavim nabavku na pijaci, u mesari i zdravoj hrani, a za popodne zakažem isporuku iz online prodavnice.


To bi bilo to! Kako izgleda tvoj proces planiranja obroka?

Podržite moj blog i podelite ovaj tekst:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *