Категорије
Majčinstvo

8 razloga zbog kojih se moja druga trudnoća razlikovala od prve

Podržite moj blog i podelite ovaj tekst:

Druga trudnoća može doneti nekoliko iznenađenja u poređenju sa prvom ali će ti otkriti i novu bliskost sa starijim detetom.

Ako planiraš drugo dete, ili je ono već na putu, možda se pitaš kako će izgledati trudnoća uz malo dete o kojem treba da se brineš.

Za početak, čestitam! Razlika između mojih devojčica je 23 meseca, što znači da je starija ćerka imala 14 meseci kada sam ponovo ostala u drugom stanju. Da je bilo lako – nije, a da je bilo posebno – apsolutno jeste ❤️.

Izdvojila sam nekoliko razlika između moje prve i druge trudnoće, u slučaju da planiraš da se upustiš u uzbudljivu avanturu bebe broj dva:

1. Ništa od skrivanja stomaka

U prvoj trudnoći stomak je počeo da mi se primećuje ulaskom u 5. mesec, a čak i tad je bio maleni trbuščić. U drugoj trudnoći je odmah napupeo!

Sećam se da smo bili na svadbi kada sam bila u 6. nedelji i, pošto sam nosila pantalone užeg kroja, bojala sam se da će sva familija primetiti moj stomačić.

2. Nikad nisam znala u kojoj sam nedelji

Trudnice često dobijaju pitanje „Koja si nedelja?“. U prvoj trudnoći sam kao iz topa ponosno izjavljivala da sam u 24. nedelji, dok sam u drugoj baš morala da se zamislim.

Tu informaciju bih proveravala u aplikaciji za praćenje trudnoće ili bih jednostavno rekla „Termin mi je u januaru“.

Razlog tome nije zato što nisam bila uzbuđena zbog trudnoće, naprotiv, već sam ovaj put morala da brinem i o malom detetu i te nedelje i dani su se u mojoj glavi smenjivali kao kroz neku maglu.

3. Trudničku odeću su zamenile haljine

Još pre nego što je stomak počeo da mi raste u prvoj trudnoći, uzbuđeno sam kupovala specijalizovanu odeću za trudnice iz koje nisam izlazila. Takva odeća je bez sumnje vrlo praktična i udobna ali je izbor mali a cena veća.

Već u narednoj sam preferirala udobnost haljina i naučila sam da biram krojeve odeće koji će mi pristajati u toku i nakon trudnoće. Možda je zbog toga što imam dve ćerke, ali sad smatram da žena najlepše izgleda u haljini.

4. Ništa specijalno nismo nabavili za bebu

Za prvu bebu smo kupili sve što nam jeste i nije trebalo. Verujem da je kod većine budućih roditelja slično iskustvo. Taman posla da nešto zafali!

Poučeni tim iskustvom (i potkrepljeni svim tim stvarima), za novu bebu smo nabavili samo krevetac, dušek, igračku za krevetac i igračku za kolica jer starije dete nije bilo veliki ljubitelj boravka u istim.

5. Potreba da nešto radim bila je neizdrživa

U prvoj trudnoći se ova potreba ispoljila kroz takozvani sindrom „gneždenja“ kada sam bila obuzeta željom da pripremim naš dom za bebu. Za drugu bebu je sve već bilo spremno pa sam tragala za nekim drugim projektom.

Prvi i neuspeli je bio šišanje na kratko a drugi projekat je bio ovaj blog. Inspiraciju sam najčešće dobijala u toku noći i nije mi bilo teško da budim Miloša svojim novim idejama.

6. Mirovanje pored malog deteta? Nemoguće

Kad se samo setim koliko sam odmarala u prvoj trudnoći, sad mi izgleda kao neki drugi život. Prilegla bih kad god bih to poželela! Druga trudnoća je malo drugačije protekla. A kad kažem malo mislim mnogo.

Presvlačenje pelena, oblačenje, uspavljivanje, nosanje i tantrumi. Neretko bih i zaboravila da sam trudna. Verovatno sam mogla sebi da olakšam i potražim pomoć, ali slagala bih kad bih rekla da nisam uživala u svakom tom trenutku provedenom samo sa njom pred dolazak novog člana u našu porodicu.

7. Tim za doček bebe je brojao jednog člana više

Prolaziti kroz trudnoću sa čovekom kojeg voliš je prelepo iskustvo. Prolaziti kroz trudnoću sa čovekom kojeg voliš i vašim detetom je još lepše iskustvo! Julija bi po 100 puta na dan ljubila i grlila moj stomak i ja bih se na mestu istopila.

Naravno da je bilo izazovnih momenata ali sve to pada u senku te bliskosti i ljubavi koju smo delili tokom tog perioda.

8. Porođaj je bio još lepši

Za oba porođaja sam prošla kroz isti proces pripreme ali sam drugi put imala i to iskustvo prvog porođaja.

Bez ikakvog preterivanja, imala sam prelep porođaj! Apsolutno sam bila prisutna, puna samopouzdanja u sebe i svoje telo, uzbuđena i radosna, i vladala sam celom situacijom. Toliko, da mi je medicinsko osoblje posle prilazilo da mi čestita i da me pohvali, kao posle kakvog meča.


Kakva su tvoja iskustva sa avanturom „druga trudnoća“?

Podržite moj blog i podelite ovaj tekst:

Један одговор на „8 razloga zbog kojih se moja druga trudnoća razlikovala od prve“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *