Категорије
Zdrave navike

Kako je Bullet Journal povećao moju produktivnost

Izguglaj „Bullet Journal“. Ustvari, nemoj. Ne želim da te uplašim. Ako ti već nije poznat ovaj metod lične organizacije, brza pretraga Instagrama, Pinteresta ili YouTube-a otkriće ti veliku zajednicu ljudi koji su od svojih dnevnika napravili umetnička dela.

Ali on je mnogo više od toga i predstavlja sjajan alat za povećanje produktivnosti. Kao neko ko je dugo bio zadrti „digitalac“, objasniću ti zašto ovaj sistem radi i kako sam ga prilagodila sebi.

Šta je Bullet Journal?

Njegov tvorac Ryder Carroll ga opisuje kao „analogni sistem za digitalno doba“. Radi se o dnevniku koji ti pomaže da pratiš prošlost, organizuješ sadašnjost i planiraš budućnost.

Sve što ti je potrebno su sveska i olovka. Ideja je da zapisivanjem stvari rasteretiš svoj mozak i dobiješ jasnu predstavu o stvarima koje treba da uradiš. I možda najvažnije, zašto uopšte treba da ih uradiš.

Vođenje ovakvog dnevnika je svakodnevna rutina. Vrlo je fleksibilan i dizajniran je tako da može postati sve što ti treba. Neću mnogo ulaziti u detalje ove metode već ću te uputiti na sledeći video koji će ti dati sve informacije:

Ako te zanima da čuješ još o nastanku Bullet Journala i njegovom tvorcu, preporučujem ti da poslušaš ovu podkast emisiju.

Zašto „radi“?

Svoj prvi Bullet Journal sam započela 2017. godine i taj poduhvat je trajao svega par meseci. Doživela sam ga više kao prostor za izliv kreativnosti a manje kao metod rada na sebi. Zbog toga nije dugo potrajao.

U međuvremenu sam dala šansu svim mogućim aplikacijama na koje sam naišla, da organizujem sebe i svoje obaveze. Nijedna me nije držala dovoljno dugo. Trello je bio dobar pokušaj, ali na kraju, stvar je u sledećem: telefon i kompjuter mi lako odvuku pažnju.

Kada koristim svoju svesku, to je zaista odličan način da u potpunosti isključim protok podataka kojem sam stalno izložena i da se jednostavno fokusiram. Uz to, ne treba joj WiFi da bi obavljala svoju svrhu, ne mora da se sinhronizuje, ne zavisi od baterije. Očigledna mana je što mogu da je izgubim, ali ovo brzo gubi na težini kada poredim sa svim njenim prednostima.

Dakle, ključne stvari zbog kojih je Bullet Journal doprineo mojoj produktivnosti su:

  • lako se fokusiram, nema distrakcija
  • rasterećujem mozak jer zapisujem sve što mi padne na pamet
  • sistem prilagođavam sebi i stalno ga unapređujem
  • imam vizuelni utisak koliko sam produktivna
  • kad jednu obavezu prepisujem iz dana u dan okine se alarm u glavi „završi ovo odmah“ ili dovedem u pitanje da li mi je to uopšte važno

Kako ga koristim?

Ja Bullet Journal koristim za planiranje svog dana, radnih zadataka, kreiranje ciljeva, mesečnih budžeta i praćenje kućnih obaveza – sve u jednoj svesci.

Imam godišnji, mesečni i nedeljni pregled kao i ciljeve za svaki od njih. Postavljanje ciljeva i njihovo praćenje je naveći pomak za mene! Što bi rekli, „game changer“. Definisanjem ciljeva stvari počinju da se dešavaju.

Koristim ga tokom celog dana. Skeniram šta me sve čeka, dopisujem šta je još potrebno da odradim, imam na umu na šta treba da se fokusiram. Radujem se da odradim svaku obavezu jer uživam u tom činu obeležavanja da je zadatak završen.

Kako izgleda moj Bullet Journal?

Moj dnevnik je uglavnom vrlo jednostavan i minimalan. Akcenat je na ispunjavanju obaveza i ciljeva, ali mi je takođe bitno da vizuelno izgleda primamljivo jer me to dodatno motiviše da mu se posvetim.


Mislim da veliki deo uspeha Bullet Journal-a proizlazi iz njegove sposobnosti prilagođavanja. Iako ti savetujem da započneš jednostavno, ako te trošenje vremena na ulepšavanje dnevnika motiviše i donosi radost, onda to radiš kako treba. Ako se raduješ svom dnevniku i smatraš ga saveznikom, onda to radiš kako treba.

Nemoj da te zastraši ono što vidiš na Pinterestu. Manje je o tome kako tvoj dnevnik izgleda, a više o tome kako čini da se osećaš. Što duže ga koristiš, to će ti biti korisniji.

Šta je tvoja tajna produktivnosti?

P.S. Ako voliš da čitaš o organizaciji i planiranju, baci pogled na moj tekst o planiranju obroka.

Podržite moj blog i podelite ovaj tekst:

2 одговора на „Kako je Bullet Journal povećao moju produktivnost“

Ćao Liki,

Drago mi je da sam te motivisala. Jesi li u međuvremenu probala ovaj sistem planiranja?
Oba puta sam se porodila u porodilištu Dragiša Mišović u Beogradu i ne — nisam znala nikoga tamo. Izabrala sam ga zbog blizine i preporuka. Otišla bih u 36. nedelji na prvi pregled kod njih sa uputom iz Doma zdravlja i nikad nije bilo problema.

Pozdrav,
Anđela

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *